Hem Drömmen om ett hållbart trähus

Drömmen om ett hållbart trähus

Publicerad den 1 december, 2020

I de idylliska småländska skogarna hittar vi familjen Pettersson. Här har deras barn vuxit upp, men nu har deras barn flyttat ut så Petra och Håkan har bestämt sig för att ”downsiza”. De styckade av en tomt bredvid Håkans barndomshem för att bygga sitt nya hus. Drömmen om att bygga ett nytt hållbart hus i lagom storlek är på väg att bli sann.  

Håkan och Petra träffades 1986 och har sedan dess bott i trakten kring Pelarne i Vimmerby kommun. Dom har tre barn som alla har flyttat ut. Håkan är pensionerad Polis och Petra driver en butik i Vimmerby tillsammans med en av deras döttrar, Anna, som bor på samma gård som sina föräldrar.

Petra och Håkan har tidigare renoverat en gammal skola där de har bott sedan barnen var små. Nu när alla barn har flugit ut kände de att huset på 200 m2 var för stort för bara de två. Planera drog igång för att bygga ett eget hus, de tänkte miljövänligt och hållbart, dessutom är de själv skogsägare vilket gjorde att materialvalet trä för fasaden enkel. Huset som de bygger blir 132 m2. De googlade runt och hittade flera alternativ men inget som kändes helt hundra. Efter att de sett TV- programmet Husdrömmar föll valet på Linax royalimpregnerad furu.

”Vi har gjort så många hållbara val som möjligt när vi byggt vårt hus och Linax är en miljövänlig produkt som är i princip underhållsfri och formbeständig. Vi behöver inte göra något åt fasaden så länge vi lever!”  säger Håkan Pettersson

Familjens val föll på Linax brun för att de ville behålla en varm ton på fasaden. Petra & Håkan ser fram emot våren då det nya huset kommer att stå klart för inflyttning.

Nästa
Föregående